Przejdź do materiałów
Help and manuals  >  Urządzenia  >  BlackBerry Z10  >  Zabezpieczenia i kopie zapasowe
Wersja: 10.3.3

Czyszczenie danych z urządzenia

Przed zmianą urządzenia na nowe lub przekazaniem obecnego urządzenia BlackBerry innej osobie należy wyczyścić z niego dane. Bezpieczne czyszczenie służy do trwałego usunięcia danych, tak aby nie można było ich odzyskać. Dotyczy to danych kont e-mail, pobranych aplikacji, plików multimedialnych, dokumentów, zakładek przeglądarki i ustawień. Bezpieczne czyszczenie danych powoduje również wyłączenie usługi BlackBerry Protect, tak aby inna osoba mogła skonfigurować urządzenie.

Jeśli włączona jest funkcja antykradzieżowa programu BlackBerry Protect, w celu bezpiecznego wyczyszczenia danych trzeba wprowadzić identyfikator BlackBerry ID.

Czyszczenie danych z urządzenia

Przed usunięciem danych z urządzenia BlackBerry rozważ utworzenie kopii zapasowej danych na komputerze za pomocą programu BlackBerry Link. Aby pobrać najnowszą wersję programu BlackBerry Link na komputer, odwiedź stronę www.blackberry.com/BlackBerryLink. Jeśli planujesz pozbyć się urządzenia lub oddać je do recyklingu, pamiętaj, aby usunąć akcesoria, takie jak karta SIM i karta multimedialna.

Notatka: Jeśli jest włączone szyfrowanie danych, proces usuwania danych urządzenia może potrwać nawet godzinę. Po rozpoczęciu procesu usuwania nie da się go przerwać. Jeśli zresetujesz urządzenie, proces będzie przebiegał dalej po ponownym uruchomieniu urządzenia.

  1. Na ekranie głównym przesuń palcem w dół z górnej części ekranu.
  2. Dotknij opcji image Ustawienia > Bezpieczeństwo i prywatność > Bezpieczne czyszczenie.
  3. Wykonaj jedną z następujących czynności:
    • Dotknij Usuń dane. Wpisz swoje hasło BlackBerry ID. Dotknij Weryfikuj.
    • Wpisz blackberry. Dotknij opcji Usuń dane.
    Po ukończeniu bezpiecznego czyszczenia urządzenie zostanie automatycznie wyłączone. Aby włączyć urządzenie, naciśnij klawisz opcji Zasilanie/Blokada. Po zakończeniu bezpiecznego czyszczenia funkcja BlackBerry Protect również zostanie wyłączona. Aby włączyć funkcję BlackBerry Protect dotknij opcji image Ustawienia > BlackBerry Protect.